KALAMULLAH

MUTIARA HADITH

" Dalam riak wajah ada pancaran dakwah.Dalam tutur bicara ada gema tarbiah.Dalam gerak langkah ada semangat mujahidah.
Kita lupakan wajah yang layu, kita tinggalkan bicara yang pilu, kita kuburkan langkah yang lesu.
Bangkitlah perjuangan!
Tatkala yang haq mendabik megah, dan kebatilan akur menyembah...Allah tahu kita pernah menyeka peluh dan air mata demi Islam tercinta”


TEGUHKAN KEIMANAN, TETAPKAN PENDIRIAN.

SEMOGA TERUS THABAT DALAM PERJUANGAN.

Thursday, June 30, 2011

SYAITAN KEJUT BANGUN SUBUH

Hembusan bayu taqwa

Satu hari, akibat keletihan yang amat sangat, Syeikh Abdul Qadir al-Jailani hampir terlewat bangun tidur walaupun waktu Subuh hampir tiba.


Melihat keadaan itu, syaitan telah menyamar menjadi seekor kucing dan menggigit ibu jari kaki Syeikh Abdul Qadir.Syeikh Abdul Qadir pun terbangun. Mujur waktu Subuh baru sahaja masuk. Dalam pandangan mata, Syeikh dapat melihat syaitan yang berupa kucing itu."Mengapa kau kejutkan aku untuk solat Subuh, padahal kau amat benci kepada orang yang solat?""Aku bimbang sekiranya kau terlewat bangun Subuh," jawab syaitan.


Kehairanan, Syiekh Abdul Qadir lalu bertanya, "Kenapa?"


Syaitan terpaksa menjawab kerana dia takut kepada orang yang takutkan Allah.


"Aku takut jika kau terlewat untuk solat Subuh, kau akan menampung kelewatan itu dengan amalan-amalan yang lain dengan banyak dan lebih serius," kata syaitan.Tambah syaitan itu lagi, "Kau akan bersedekah. Kau akan membantu orang lain. Kau akan mengajar lebih lama. Kau akan membaca al-Quran untuk menampung kesalahanmu yang sedikit. Dengan itu nanti, aku dan kawan-kawanku pula akan bertambah susah. Kerja kami akan bertambah banyak dan sukar. Jadi, lebih baik kamu solat Subuh tepat pada waktunya, dan kami tidak akan terpaksa menghadapi banyak kerja untuk menyekat amalan-amalan baikmu itu nanti!"


Pengajaran :


Begitulah kreatif dan inovatifnya syaitan dalam menyesatkan manusia. Dia bukan sahaja arif tentang amalan baik dan jahat tetapi dia juga arif tentang keutamaan amal.

No comments:

Post a Comment